Vara -BK Allé

Bowlingklubben Allé bildades onsdagen den 20 mars 1974 som damklubb med följande styrelse: Ordf. Sylvia Nilsson, v. ordfBerith Gustavsson, sekr. Marie Hofling, kassör Mildred Carlsson samt Mona Ekman. Då hade ett antal damer redan prövat på bowlingspelet med seriespel en säsong som damsektion i Vara BK. Trots att framgångarna var minimala ökade intresset bland damerna markant och man beslöt sig för att starta en egen klubb. BK Allé hade många damer med bollkänsla och blev med tiden ett notoriskt topplag i Div. III. Internt får väl Berith Gustavsson anses som mest framgångsrik. Hård konkurrens hade hon dock av dottern Elisabeth (med distriktsrekordet 200 i snitt) och inte minst av Gerd Fransson och Mildred Carlsson. De nämnda får också anses som järntrusten bakom klubben med diverse styrelseuppdrag. ”Millan” t.o.m. sponsrade laget vissa år genom Millans väskshop.

Gerd Fransson tog snart över ordförandeskapet och innehade posten tillsammans med Berith Gustavsson under 70-talet. På 80-talet var det Mona Ekman och Elisabeth Gustavsson som delade ordförandeskapet och under 90-talet höll Mildred Carlsson och Elisabeth Torstensson i ordförandeklubban. BK Allé bestod enbart av ett A-lag, eftersom inte antalet bowlingspelande damer och tjejer räckte till ett reservlag.

Det allmänna bowlingintresset i Vara sviktade i slutet av 90-talet. Det blev BK Allés ansvar att ta hand om de ungdomar som var intresserade. 2003 tog damverksamheten slut och BK Allé fortsatte med enbart ungdomsverksamhet.

Inför 30-årsjubileet 2004 stod BK Allé inför ett dilemma: att vara eller inte vara i Vara. Bowlinghallen läckte vatten från grannliggande simhall. Resultat: fukt och mögellukt.  2004 flyttades därför verksamheten till nybyggda Lumber och Karle i Kvänum, där en bowlinghall fanns i källarplanet. I Lumber och Karles bowlinghall fick de två unga seriespelande tremannalagen följaktligen heta Lumber respektive Karle.

Vara Småstad beslöt emellertid att ordna sponsring för en restaurering av bowlinghallen i Vara. 2008 flyttade därför BK Allé med sin ungdomsverksamhet tillbaka till Vara och slogs samman med Vara Bowlingklubb. Siste ordföranden i BK Allé var Håkan Brorsson. Han efterträdde 2005 Vivianne Paulsson, som skött ordförandeskapet från 2001. Under 1999-2000 uppbar Jennie Andersson uppdraget.