Disney och Västgötarna

Brottaren Carl Johnson från Längnums karriär i USA.

DISNEY OCH VÄSTGÖTARNA

Vad har Walt Disney att göra i Westgötarnas idrottshistoria kan man ju undra? Jo, det handlar om en verklig solskenshistoria med idrottsanknytning. Sedan kan vi ”på köpet” baka in honom i några andra sammanhang också. Vi börjar med solskenshistorien.

År 1903 lämnar Karl-Oskar Johansson, född 1883 i Längnums församling, Sal i nuvarande Grästorps kommun för att immigrera till USA. Liksom sin namne i Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit var Karl-Oskar Johansson från Sal stor, stark och envis. Han hamnade i New York och fick arbete på en snickerifabrik som tillverkade trähjul och ändrade sitt namn till Carl Johnson. Arbetet var dock inte nog för Carl att mäta sina krafter med, utan han gick med i Swedish-American Athletic Club, alltså en svensk-amerikansk brottningsklubb, där han blev klubbmästare i welterviktsklassen.

Carl Johnsons brottartalang gjorde att han 1912 återvände till fäderneslandet som brottare i den svenska OS-truppen.  Ja, ska vi vara noga med fakta om uttagning, så må erkännas att ett antal utvandrade svenskar fick vad vi numera kallar för ”wild card” till OS-tävlingarna i Stockholm. Det visade sig dock att de flesta svensk-amerikaner med ”wild card” inte höll erforderlig klass, utan blev utslagna per omgående. Sak samma gällande ”vår” Carl Johnson – det blev respass efter två matcher. Dock blev han fotograferad under en av dem och hamnade på så vis på bild på ett brevkort med nummer 19. På ett dylikt skickade Carl en hälsning från Stockholm och ”solskensolympiaden” till en kvinnlig bekant i New York.

Tre år senare gifter sig Carl Johnson med denna dam, som var dotter till en tysk orkesterledare. I äktenskapet föds en son. 1922 bestämmer sig familjen för att flytta västerut. De hamnar i Glendale i Kalifornien. Carl använde snickaryrket till att bygga upp ett gym. En som uppmärksammade hans gym var ingen mindre än Walt Disney! I jobbet ingick inte bara att hålla Walt Disney i trim – Carl fick även förtroendet att köra hårt med många filmstjärnor och medarbetare till Walt Disney, som jobbade i Disney Studios i Hollywood. Bland filmstjärnorna kan nämnas t.ex. Johnny Weissmüller och John Wayne! Livet lekte för Carl Johnson, som på sin 65-årsdag den 13 september 1948 fick gratulationshälsningar via en lång lista med autografer från alla medarbetare i Disney Studios. Dessutom en teckning på sin muskulösa, ludna kropp av en medarbetande konstnär. Ja, det kan man väl kalla en solskenshistoria!

Måhända gjorde Carls gedigna fysträning och popularitet i övrigt att Walt Disney insåg att svenskar i allmänhet – och västgötar i synnerhet – var rejält och dugligt folk som man kunde lita på. I varje fall beslöt han sig för att anställa en annan till USA utvandrad västgöte som ateljéchef. Namnet var Gustaf Tenggren, född i Magra – enbart ett par mil från Grästorp. 1936 blev Gustaf Tenggren anställd som konstnärlig ledare i Hollywood och ateljéchef för 400 tecknare hos Walt Disney. Gustaf Tenggren handplockades av Disney för att färdigställa filmen om Snövit och de sju dvärgarna – den första animerade långfilmen. Det vågade ekonomiska äventyret artade sig till en stormande succé. Sedan följde ytterligare tre långfilmer, där Tenggren höll i trådarna: om Pinocchio, Fantasia och Bambi. Därefter var Gustaf Tenggrens Disneysaga all. Efter knappt tre år slutade han på eget bevåg. I fortsättningen ägnade sig Gustaf Tenggren bl.a. åt att illustrera barnboksserien Little golden books, som blev en miljardsuccé.

Dags att avrunda historien om Walt Disney och västgötarna. I boken ”Klondike ´98” beskriver författarinnan Ethel Andersson Becker livet uppe i Klondike i nordvästra Canada under guldrushens ”glada” dagar. Hennes far var född 1866 i Larv och emigrerade 1885 till USA. Författarinnan var kusin till Marianne Lundmark, vars son Hans gjort sin känd som ”Mr. Larv” (medlem i Vara IHS) och en landsbygdens apostel. Denna bok fann en av Walt Disneys tecknare så intressant att han snodde hela storyn till ”Joakim von Ankas äventyr i Klondike”.

Ja, västgötarna hade förmodligen en stor plats i Walt Disneys hjärta!

   

Carl Johnson tränar Walt Disney (till vänster) och en filmregissör.