Jungs Bandyklubb bildades 1954 och som så många bandyklubbar tillkom de i fotbollsföreningar där ungdomar spelade fotboll sommartid och bandy vintertid. För att kunna utöva bandy behövdes en rejäl isyta, vilket är svårare att få till än en gräsyta för fotboll. För att få fram åkbar bandyis fodras mycket hårt arbete samtidigt som det är mycket väderberoende, vilket gjorde att bandyaktiviteterna minskade kraftigt på Varaslätten. Jungs Bandyklubb kämpade på i det längsta och drog till sig spelare från föreningar som lagt ner sitt bandyspel. Jungs Bandyklubb hade en egen bandyplan på Jung Åsa som spolades, linjerades och iordningsställdes för matchspel om vädret var det rätta d.v.s. en sammanhängande period med minusgrader. Planen var inte den jämnaste så det gick åt mycket vatten för att fylla ut ojämnheter och håligheterna. Bandyplanen stod oftast färdig att tas i bruk då det var dags för seriepremiär, vilket medförde att isträningen var minimal innan seriespelet tog sin början.
Några år senare ställde upp med kommunen att iordningsställa en plan med belysning och kolstybbs yta vilket underlättad spolningen av planen som utfördes i klubbens regi. Vintervädret var ofta oberäkneligt med mildare perioder vilket ofta ställde till det för föreningen. Ofta fick föreningen hyra in sig på den nyanlagda konstfrusna isbanan i Lidköping.
Den bristande isträning uppvägdes av att laget innehöll många bollbegåvningar som tex. Jan-Erik Siesing, Claes-Gunnar ”Lellen” Lundgren, Sten-Olof Olsson, Leif ”Jungarn” Svensson, Rune ”Jamaica” Olsson, Jan Lidholm m.fl.
I slutet av1960-talet nådde föreningen sin storhetsperiod, från spel i division 5 gick man rakt igenom division 4, för att säsongen1969-70 spela division 3-bandy. Laget gjorde några bra matcher i division 3-sejouren främst mot Skövde BK. Laget degraderades åter till division 4.
Där höll man till tills klubben gick i graven 1979.
Jungs Bandyklubb höll en återföreningsträff den 17 februari 2015 med 23 spelare, som var med och förde Bandyklubben från division 5 till division 3, anordnad av Rolf Hällsås och undertecknad.
Sammankomsten började med ett besök Restaurant Villa där det intogs mat och dryck. Bandyklubben hälsades välkomna till bords av Villas ordförande. Det var många roliga minnen och anekdoter som berättades kring borden med många skratt och igenkännande leende. Det fanns och en del protokoll, tidningsurklipp och anteckningar på borden från bandyklubbens tidiga barndom som blev noggrant studerade och lästa, med en del kommentarer och frågeställningar.
Under samkvämet blev undertecknad intervjuad av Villas konferencier om bandyklubbens
historia, roliga minnen, anekdoter. Ett dråpligt och roligt minne som etsats sig fast i bandyklubbens historia är denna:
”En vårvinterdag spelade Jungs BK mot Gillstads BK på deras natursköna bana som låg inbäddad med skog runt omkring banan och där vårsolen tittade fram i gläntorna och värmde skönt. Efter ca. en kvarts spel tilldömdes Gillstad en hörna, och vi Jungspelare fick snällt rada upp oss i målet. Precis som hörna slogs hördes ett brak och isen brast under oss, där stod vi i knäna, eller t.o.m. till midjan i vattnet. Domaren bröt matchen i ca. 30 minuter. Planen kortades av 15-20 meter och så fortsatte spelet, även om det blev trångt och svårspelat”. (Fler episoder om Jungs BK hittar du här)
Efter avslutad måltid och intervjuer tog samtliga f.d. 23 spelare plats på sittplatsläktaren för att se Villa/Lidköping kvalmatch mot Edsbyn vilken slutade 6-1 till Villa/Lidköping, vilket Jungs Bandyklubbs ”gamlingar” uppskattade.
Att vi kunde genomföra återträffen till stor belåtenhet för samtliga inblandade vill vi tacka Villa/Lidköping kansli och speciellt Catarina Syren för.
Jan-Erik Larm
Historiska årtal Jungs BK
- Klubben bildad 14 oktober 1954.
- Inträde i Svenska Bandyförbundet 29 november 1954.
- Inträde i Riksidrottsförbundet 7 november 1956
- Förste ordförande: Bengt Ivarsson.
- Förste sekreterare: Roland Johansson.
- Förste kassör: Sten-Olof Olsson.
- Lars Bohman valdes till ordförande 1959.
- 1959 tillsattes en sektion för pojklagsbandy bestående av Leif Svensson och Lars Brättemark.
- 1960 den 16 oktober startade bandyträningen under ledning av Jan Wahlberg.
- 1960 beslutades att A- som B-lag skulle försäkras.
- 1962 valdes Kent Larm till kassör.
- 1963 valdes Leif Svensson till kassör
- 1964 valdes Sten-Olof Olsson till ordförande.
- 1969 tar klubben steget upp i division 3.
- För att möjliggöra spela i division 3 genomförs en aktion för att få in pengar.
- 1970 sista dokumenterade årsmötet ??
- 1978 anordnade bandyklubben offentlig dans i Medborgarhuset i Kvänum.
- 1979 klubbens sista år??
- 1982 finns också noterat som avslutningsår!
Andra föreningar, där bandysporten var ett givet alternativ vintertid, är t.ex. Kvänums IF, Naums SK, Helås IF, Vara SK, Håkantorps IS, IFK Emtunga och Tråvads IF. De föreningarna deltog i seriespel, vilket inte t.ex. Edsvära IK och Längjums IS gjorde.