IFK Emtunga – en ombytlig 100-åring.

Vara Idrottshistoriska Sällskap uppvaktade nyligen en vital 100-åring. Föremålet som celebrerades var en förening – IFK Emtunga. Att föreningen fortfarande är vital kan delvis bero på att den genom åren varit tämligen ombytlig. Fast det är klart – under 100 år har det hunnit bli ganska många ombyten! Föreningen bildades den 21 maj 1921 under namnet Idrottsföreningen Önumskamraterna. Så hette föreningen vid seriestarten hösten 1927. När vårsäsongen inleddes 1928 hade klubbnamnet bytts till Emtungakamraterna – troligtvis på grund av ett missförstånd. Först vid årsmötet 1939 skedde namnbytet officiellt.

Nästa ombyte skedde i slutet av 1940-talet, när föreningen bytte så att de unga lovande B-lagspelarna blev till ett A-lag. Därmed lades grunden för en sensationell uppmarsch i seriesystemet. I bytet ingick även tröjbyte från traditionens grönsvartrandiga tröjor till helvita. I sina vita söndagströjor spelade det unga ”släktlaget” (spelarna var på ett eller annat vis släkt med varandra) upp föreningen från Div. VIII till toppen av Div. IV på några år.

Under uppmarschen lanserade IFK Emtunga en bländande ljus idé – att spela fotboll efter mörkrets inbrott. Man installerade helt enkelt elljus i björkarna runt om Mossbrotts fotbollsplan. Elljuspremiären den 22 september 1953 besågs av 1 500 betalande åskådare och betalade hela elljuskalaset. Mossbrott var därmed nummer två i hela Sverige med permanent elbelysning och den första idrottsplatsen i Västergötland.

Publikrekordet på Mossbrott är delat: Vid Bill Haleys rockframträdande 1968 betalade 3 227 entré. Ungefär lika många besåg elljusmatchen mellan TV-laget och Bröderna Malmgren hösten 1974.

Det fanns således mycket att resonera om för de grånade deltagarna vid den välfyllda Vara IHS-träffen på Mossbrott. Ordföranden Carl-Owe Johansson hade gjort upp en historik och även ett diagram med IFK Emtungas serieplaceringar år för år. Diagrammet överlämnades som en gåva till 100-åringen.

 

Carl-Owe Johansson