Vara idrottshistoriska Sällskapet har nyligen haft ett ”träningsläger” förlagt till Mossbrott. Några utomhusaktiviteter var det dock inte fråga om – verksamheten var istället förlagd till IFK Emtungas klubblokal. Temat var: ”Sport på slätta under 100 år på en kväll”. Anledningen till utsvävningen under ett helt sekel: en kommande utstälning på temat med Västergötlands Idrottsförbunds hundraårsfirande som grund.
Platsen var väl valds för ändamålet. Mossbrott är Vara kommuns äldsta idrottsplats. Där har det förekommit idrottsaktiviteter i nästan 100 år! Ciceron i minnenas galleri var nyblivne 80-åringen Karl-Erik Öman, som i högsta grad varit delaktig i uppbyggnaden av såväl Mossbrott som IFK Emtunga i flera avseenden. Det inte Karl-Erik själv varit med om i dess historia, har med all säkerhet hans far upplevt. Fader Albin debuterade nämligen i dåtida Önums IF redan 1913. Den generationen fick själva repa ljung, rycka upp buskar och sanera en bit mark, för att ha en plats att spela fotboll på. Detta tog sin begynnelse 1910 och sedan dess har aktiviteterna utövats på samma plats, även om fotbollsplanen och idrottsplatsen förbättrats undan för undan. I Karl-Eriks ungdom bestod planen mest av sand, som rök nästan hälsovådligt. En bonde brukade gena över planen med sina lass så att en spårig stig uppstod snett över fotbollsplanen.
Själv tillhörde Karl-Erik Öman en generation Önumspojkar som kom att bli legendariska. Dels för sitt släktskaps skull – hela laget var på något vis släkt med varandra. Mest dock för sina eminenta fotbollskunskaper. Karl-Erik var med om att ta medalj fem år i rad och att spela för IFK Emtunga i inte mindre än sju divisioner – från Vara reservserie till Västsvenska serien. I sistnämnda serie kom IFK Emtunga tvåa hösten 1958. Det var inte långt borta från en åttonde serie och spel i division III!
Visst var dessa prestationer, som det energiska och målinriktade ”släktlaget” utförde, något extraordinärt och publikfriande, men ändå inget mot den uppmärksamhet föreningen fick, när man inte bara hade släkt på Mossbrott utan också tänt! Historien om när Mossbrott gick genom hela svenska pressen såsom den första fotbollsplanen med permanent elbelysning är fascinerande. Detta skedde hösten 1953.
– Det var en festbesökare, en gammal göteborgare bosatt i Floby, som tyckte vi skulle sätta upp belysning i träden. Han hade en elektrisk firma och lovade göra jobbet, berättar Karl-Erik. – Vi fick ett kostnadsförslag och höll ett styrelsemöte. Märkvärdigare än så var det inte, minns Karl-Erik, som sen var med och drog kabel och hjälpte elektrikerna med att få strålkastarna placerade i björkarna runt fotbollsplanen. Kostnaderna för uppsättningen betalade sig redan vid första matchen i elbelysning!
Det visade sig att det idrottshistoriska sällskapet bara hann med ”första halvlek” av de gångna hundra åren på Mossbrott. Men den träningen räcker långt!
Carl-Owe Johansson