Vara Idrottshistoriska Sällskap 20-års Jubileumsfirande

november 10, 2023 17:11:28 Gerd Johansson

Larvs FK:s Klubblokal på Hedensborg, tisdag 31 oktober 2023

Mötes öppnandes av föreningens ordförande Carl-Owe Johansson som hälsade 34 medlemmar välkomna till träffen och gjorde en resumé och tillbakablick av Vara Idrottshistoriska Sällskaps 20-åriga verksamhet. Ett föregående intressemöte ägde rum den 28 oktober 2002 i Kålles Rekord-Magasin, Tråvad. 33 personer kom till mötet i den f.d. ladugården, där en interimstyrelse valdes. Föreningen bildades därefter den 16 januari 2003 i Vara SK:s klubblokal på Torsvallen. Det gjordes ett par försök att bilda Vara Idrottshistoriska Sällskap redan tidigare, både år 1994 och 1998 – dock utan någon fortsättning.

Under de gångna 20 åren har Vara IHS haft ett 40-tal träffar utöver årsmötena. Vid sällskapets 10-årsjubileum, som hölls på gårdsplanen vid Kålles Rekord-Magasin, var Ralf Edström en prominent gäst. Det var f.ö. ett samarrangemang med Sveriges Fotbollsstatistikerförening, som fyllde 30 år.

Ordföranden lämnade ordet till styrelsemedlemmen och Larvs ”starke man” Hasse Lundmark, som redogjorde för Larvs FK:s organisation och verksamhet. Han började med att berätta om den tragiska händelsen 2018. En brand totalförstörde föreningens klubbstuga och omklädningsrum. Föreningen beslöt sig omgående att återuppbygga lokalerna. Idag finns en fantastisk byggnad som innehåller stor samlingslokal med ett kök med allt man kan tänka sig, kontor, omklädningsrum, klubbrum, gym, ekonomiutrymmen osv.

Verksamheten går heller inte av för hackor. Fotboll bedrivs naturligtvis, detta tillsammans med Tråvad och Emtunga. Klassfotboll med 1100 deltagande ungdomar, lägg därtill alla besökare, som föräldrar, syskon, mormor, morfar, farmor, farfar osv. Uppskattningsvis ca. 5000 besökare. Man bedriver även bingospel, bordtennis, cricket och samarbete med kyrkan. Detta fodrar en stor organisation med många frivilliga och den finns hos Larvs FK. Föreningen har även en kanslist på halvtid till hjälp att sköta den dagliga verksamheten, bevaka vissa intressen mot kommun osv.

Ordförande Carl-Owe tackade Hasse Lundmark för en gedigen redogörelse över föreningens verksamhet, samtidigt som han hälsade eftermiddagens prominenta gäst Karl-Erik Nilsson Riksidrottsförbundets f.d. ordförande fram till podiet. Att få hit en gäst av denna digniteten tillskrivs Hasse Lundmark som haft goda arbetsrelationer tillsammans med Karl-Erik.

Karl-Erik Nilsson har haft/har många stora/tunga uppdrag/poster inom idrottsrörelsen. Allt började i småländska Lindås. Var ordförande i Lindås BK i många år. Var aktiv spelare i klubben, men fick en skada i en höft och tvingades sluta med bollspel. Han kom därefter in på domarbanan, men kunde fått en bättre start på den karriären. Han övertalades emellertid att fortsätta med att döma fotboll (som tur var).  Efter de första trevande stegen på denna bana, har det bara pekat uppåt både med domar- och idrottsuppdrag. Ett utdrag ur Karl-Eriks cv: Elitdomare 1990. Domare i 150 allsvenska matcher, domare i första allsvenska matchen AIK-Malmö. Sista allsvenska domaruppdraget var f.ö. ÖIS-Norrköping med två blivande förbundskaptener som tränare – Erik Hamrén i ÖIS och Janne Andersson i Norrköping.

Det blev 100 internationella domaruppdrag. Ett domaruppdrag var i Vitryssland mellan Ryssland-Ungerns U-17-lag. Dömde 13 Champions League-matcher – bl.a. AEK Aten-Inter. Var ansvarig för U-20 EM i Sverige 2009. Styrelseledamot i IK Oddevold. Ledamot i Svenska Fotbollsförbundet 2011 – och dess ordförande 2012. 2017 vice ordförande i UEFA. Var ordförande en kortare tid i Riksidrottsförbundet.

Karl-Erik Nilsson har även varit aktiv i politiken och haft landsbygdsfrågor på sin lott, där han träffade på vännen Hasse Lundmark och den vänskapen består mellan dem.

Ordförande Carl-Owe tackade för ett mycket intressant föredrag och tackade Karl-Erik med ett bakverk från Konditori Nordpolen – dessutom med en egenhändigt utsågad och målad träfigur föreställande Karl-Erik Nilsson från fotbollsdomartiden.

Ordföranden bjöd därefter in till fika: smörgåstårta och kaffe.

Eftermiddagen fortsatte först med musikunderhållning av bröderna Frank och Håkan Lüppert för att avslutas med sportquiz, där frågorna gällde idrotten i Vara kommun i allmänhet och Vara Idrottshistoriska Sällskaps 20 år i synnerhet.

 

Vid Protokollet:

 Jan-Erik Larm

   

 

     Tidigare  WI-tidningar